Taula de continguts

Avís: reglament en redacció

Les recomanacions i reglaments dels exàmens locals, comarcals i intercomarcals es troben actualment en redacció. No obstant això, els exàmens s’han dut a terme seguint unes costums i unes característiques especifiques al llarg dels anys. A continuació, fem una breu compilació per si necessiteu referències a l’hora de fer exàmens a l’espera del reglament definitiu.

1.- Recomanacions per als exàmens locals (en redacció)

1.1. El sistema d’elecció del pubillatge local recomanat pel Foment de les Tradicions catalanes és:

a) En el cas de tenir més d’una candidatura per títol: fer exàmens escrits on es valorin coneixements de cultura general i local, o els que es considerin oportuns per part de l’entitat o institució organitzadora, i exàmens orals on es valori la capacitat comunicativa de la persona candidata.

    b) En el cas de tenir només una candidatura per títol: fer igualment exàmens escrits i orals –de la mateixa manera exposada al punt anterior–, però que no siguin determinants ni excloents per a l’elecció –tret de casos on es produeixin actituds inacceptables d’acord amb el parer del jurat–.

    1.2. Es recomana que el jurat de l’examen oral estigui format per antics membres del pubillatge, entitats culturals del municipi i, si s’escau, un representant de l’ajuntament.

    2. Recomanacions per als exàmens comarcals i intercomarcals (en redacció)

    2.1. El sistema d’elecció del pubillatge comarcal i intercomarcal s’establirà segons els convenis i reglaments que acordin els pobles, associacions participants i/o consells comarcals que organitzin el certamen en qüestió.

    2.2. Sense esmenar el recollit en el punt anterior, des del Foment de les Tradicions Catalanes es fan les següents recomanacions sobre el sistema d’elecció de les proclamacions comarcals i intercomarcals:

    2.2.1. Realització d’un examen escrit tipus test, de preguntes curtes, o ambdues opcions, en el qual s’avaluïn coneixements de cultura general i particularitats de la comarca –o agrupació de comarques–, així com de Catalunya. Així mateix, també es pot incloure la redacció d’un text breu.

    2.2.2. Realització d’un examen oral on s’avaluïn les capacitats comunicatives de les persones candidates.

    2.3. Pel que fa al jurat de l’elecció, des del Foment de les Tradicions Catalanes es fan les següents recomanacions:

    2.3.1. Que estigui format per, almenys, un representant de cada municipi amb pubillatge de la comarca, un representant de l’ajuntament o consell comarcal d’acollida, un 23
    representant del Foment de les Tradicions Catalanes i el pubillatge comarcal o intercomarcal sortint –amb dret a un únic vot conjunt–.
    2.3.2. Que els membres del jurat que hi estiguin en representació d’un municipi no puguin puntuar ni valorar els exàmens orals de les candidatures del seu propi municipi.
    2.3.3. Que qualsevol membre del jurat –a excepció del pubillatge comarcal o intercomarcal sortint– faci almenys 3 anys que no ostenta cap títol vigent de pubillatge.
    2.3.4. Que cap membre del jurat tingui vincles familiars amb qualsevol dels candidats.
    2.3.5. Que els membres del jurat no puguin emetre judicis de valor durant la realització dels exàmens orals.

    3. Reglament per als exàmens d’elecció del pubillatge nacional

    3.1. El sistema d’elecció del pubillatge nacional s’estableix segons el reglament específic del certamen d’elecció de la pubilla i l’hereu de Catalunya, disponible a la web de Foment de les Tradicions Catalanes. En aquest document es poden consultar, entre altres qüestions, la forma de presentació de candidatures, la composició del jurat del certamen i els detalls relacionats amb els exàmens escrits i orals.